Anatomija odličnega vina

Če ste novi v svetu vina, je lahko malce presenetljivo. Zaradi velikega nabora stilov in raznolikosti je težko vedeti, na kaj iskati pri izbiri steklenice. Poznavanje anatomije odličnega vina vam lahko pomaga najti popolno steklenico za vsako priložnost.

Sorta grozdja

Prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je sorta grozdja. Vsaka sorta grozdja ima svoj poseben profil okusa. Od drznega in taninskega shiraha do lahkega in sadnega modrega pinota, za vsakogar se najde nekaj. Raziščite in ugotovite, katero grozdje imate najraje.

Vinska regija

Naslednji korak v iskanju anatomije velikih vin je regija, iz katere vino prihaja. Različne regije imajo različno podnebje in tipe tal, kar lahko vpliva na okus grozdja. Za podnebje na Štajerskem so na primer značilne nižje temperature kot drugod po Sloveniji, zato so štajerska vina ponavadi lahka in hrustljava z uravnoteženo kislino. V zemlji so visoke koncentracije železa, magnezija in drugih mineralov, ki se vpijejo v grozdje, kar daje štajerskim vinom edinstven okus in aromo.

Postopek pridelave vina

Tretja sestavina odličnega vina je proces pridelave vina. Vinarji lahko uporabljajo različne tehnike za pridobivanje različnih okusov iz grozdja. Staranje v hrastovih sodih, na primer, lahko doda note vanilije, začimb in toasta.

Letnik vina

Na koncu upoštevajte letnik vina. Odvisno od vremenskih pogojev tistega leta lahko grozdje ustvari drugačen profil okusa. Odlična letina lahko proizvede vino, ki je uravnoteženo, gladko in kompleksno.

Z upoštevanjem vseh teh komponent lahko izberete najboljše vino za vsako priložnost. Raziskujte, postavljajte vprašanja in ne bojte se eksperimentirati. Z malo znanja boste zagotovo našli odlično steklenico vina za vsako priložnost.

Če ste še v dvomih: klet Sanctum

Obiščite klet Sanctum. Vinska klet Sanctum je vrhunska destinacija za vinske navdušence na slovenskem Štajerskem.

Sanctum, ki se ponaša z nekaterimi najbolj osupljivimi razgledi na lipoglavske griče in vinograde, je popoln kraj za doživetje edinstvenega terroirja in okusov štajerske vinske regije. Z vrsto degustacij in doživetij, ki so na voljo, se lahko prepustite celotnemu spektru naših vin, od svetlih in hrustljavih belih do globokih in intenzivnih rdečih.

Sanctum ponuja tudi vrhunsko izkušnjo degustacije vin, kjer lahko obiskovalci okusijo nekaj najboljših izbir vinske kleti. Za to doživetje so priporočljive rezervacije, ki jih lahko opravite na spletu ali po telefonu.

Zato je za vse vinske navdušence, ki želijo izvedeti več o vinih in nepozabno doživetje, obisk vinarije Sanctum prva izbira.