Kompleksni svet taninov v rdečem vinu

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo rdeča vina tako rahlo grenak okus? To je zaradi taninov v rdečem vinu. Tanini so naravno prisotne spojine, ki jih najdemo v grozdju ter drugem sadju in rastlinah. Rdečim vinom dajejo značilen okus ter vinu dodajo kompleksnost in strukturo.

Z razumevanjem taninov v rdečih vinih lažje razumemo, kako vplivajo na okus, teksturo in sposobnost zorenja našega najljubšega vina. Les rastline ali drevesa, lubje, listi, sadje, oreščki in semena vsebujejo naravno prisotne kemične snovi, imenovane polifenoli, ki so osnova za tanine. Rastlinam dajejo oster, trpek okus. Še posebej preden plodovi popolnoma dozorijo.

Tanine lahko najdemo v različnih živilih, razen v grozdju in rdečem vinu. Vsebujejo jih čaj, kava, brusnice, borovnice, orehi, mandlji, čokolada … Predvsem temna čokolada z visokim deležem kakava. Trpkost taninov je odgovorna za suhost in zategnjenost, ki ju čutimo na jeziku, dlesnih in notranji strani lic po zaužitju katere koli od teh živil. Ko pijete rdeče vino, še posebej tisto z močnimi tanini, dobite enak občutek. Cabernet sauvignon, merlot in syrah so primeri visoko taninskih sort. Modri ​​pinot, grenache in gamay so primeri rdečih vin z nizko vsebnostjo taninov.

Zaradi taninov je rdeče vino bolj prijetno

Torej so tanini v rdečih vinih edinstven del, ki jih lahko naredijo bolj prijetne, zlasti za tiste, ki cenijo kompleksne okuse in arome rdečih vin. Ko so tanini prisotni v rdečem vinu, pomagajo tudi ohraniti vino, zaradi česar je obstojno dlje kot bela vina.

Če želite kar najbolje izkoristiti svoja rdeča vina, poskusite z različnimi stopnjami tanina. Poskusite najti ravnovesje, ki vam najbolj ustreza. Nekateri imajo raje bolj taninsko rdeče vino, drugi pa manj taninska vina. Ne glede na to, kaj vam je ljubše, so tanini ključna sestavina rdečih vin in lahko vašim najljubšim steklenicam dodajo veliko globine in kompleksnosti.