Kratek vodnik po nasvetih za kombiniranje vin

wine pairing tips

Vino lahko popestri okus jedi, vendar ni vedno lahko poznati par vina in hrane. Pri toliko različnih okusih in stilih vina je težko vedeti, kaj kombinirati s svojim obrokom.

Na srečo smo pripravili hiter vodnik, ki vam bo pomagal najti popolno vinsko kombinacijo za vaš naslednji obrok.

Kombinacija vina in vrste hrane

Prvi korak pri izbiri vina za vašo jed je, da upoštevate vrsto hrane, ki jo jeste. Če imate lahek obrok, kot je riba ali solata, boste želeli izbrati belo vino z lažjim telesom, kot je sivi pinot. Za močnejše jedi, kot so zrezki ali testenine, boste želeli izbrati polnejše rdeče vino. Na primer Cabernet Sauvignon ali Syrah (Shiraz).

Okusi vina in hrane

Drug dejavnik, ki ga morate upoštevati pri izbiri vina, je okus hrane. Ali so v jedi kakšni drzni okusi? Jed z močnimi začimbami ali kislimi sestavinami? Če je tako, boste želeli izbrati vino, ki bo kos drznim okusom, kot sta sauvignon blanc ali chardonnay. Če ima jed bolj subtilne okuse, boste želeli izbrati vino z bolj subtilnimi okusi, kot je modri pinot.

Vino in tekstura hrane

Nazadnje, pri izbiri vina upoštevajte teksturo hrane. Če jeste bogato, kremasto jed, boste želeli vino s polnim telesom, ki bo kos bogastvu, pomislite na cabernet sauvignon ali syrah. Za lahke, občutljive jedi boste želeli vino z lažjim telesom, na primer sivi pinot ali rizling.

Vina Pet Nat so lahka, mehurčkasta in rahlo trpka vina, ki so popolna za kombiniranje s hrano. Čeprav lahko ta vina uživate samostojno, so lahko tudi odlična priloga k jedem. Vina Pet Nat so ponavadi na višjem koncu lestvice kislosti. Poiščite jedi lahkega okusa in sestavine, ki so kisle, vendar ne pretirano. Nikoli ne boste naredili napake, če boste nat za hišne ljubljenčke kombinirali z lahkimi solatami, sadjem ali morskimi jedmi.

To je le nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali najti popolno vinsko kombinacijo za vaš naslednji obrok. Z malo eksperimentiranja in potrpljenja boste kmalu našli popolno vino za vsako priložnost.

Na zdravje!