Filozofija

Zaupamo v spoštljiv odnos do zemlje.

Naše vodilo sta trajnostna pridelava in čim manjše poseganje v zorenje vina.

Prepričani smo, da vino zori v vinogradu, zato se v kleti izogibamo dodatkom.
Naša vina nastajajo s spontano fermentacijo z lastnimi kvasovkami. Zorečemu vinu ne dodajamo encimov.

Stremimo k pridelavi elegantnih, uravnoteženih in čistih vin s pečatom laporne zemlje.

O nas

Smo butična družinska vinska klet.

Naše ime pomeni »nekaj skritega in svetega«.

Lastnik Sanctuma je gospod Marko Podkubovšek, svetovljan in ljubitelj vin, ki verjame v lokalno tradicijo in v ročno narejena vina. Naši vinogradi se razprostirajo na strmih južnih pobočjih gričev nad Ločami, ki se ponašajo z bogato vinogradniško tradicijo, saj so vinsko trto tu gojili že kartuzijanski menihi v 12. stoletju.

Zanimajo nas svetovna vina in svetovna kulinarika. Sanctum uspeva vsako leto z znanjem in natančnostjo pridelati še boljše letnike. Letnike, v katerih brezkompromisno blestita visoka mineralnost laporne zemlje in zahtevna aromatika hladnega podnebja.

Vina

Vina Sanctum so rezultat naravne metode vzgoje vinske trte, skrbnega ročnega negovanja ter spoštovanja moči narave in lapornih tal.

Ker naših vinogradov ne obremenjujemo s kakršnimi koli kemičnimi sredstvi, umetnimi gnojili, pesticidi in herbicidi, imamo manjši pridelek in bolj zdravo grozdje. Ne težimo h količini, ampak kakovosti. Letno pridelamo le 30 000 buteljk.

Glavna sta Chardonnay in Modri pinot, družbo pa jima dela še Syrah, ki na tej legi odlično uspeva.

Svoje vino ponujamo ljubiteljem žlahtne kapljice v najboljših slovenskih restavracijah, 60 % buteljk pa izvozimo v tujino, predvsem v Ameriko.

Oglejte si naša vina