LEPTIR

suho belo vino
2021

sSORTA

50% Beli pinot,
40% Chardonnay,
10% Sivi pinot

sVINORODNI OKOLIŠ

Štajerska Slovenija

sALKOHOL

13 %

a TERROIR

Kontinentalna hladna klima. Snežne, mrzle zime in sončne, mile pomladi. Sončna poletja. Noči so osvežujoče hladne zaradi vetrov okoli gričev in dolin. Vinogradi se razprostirajo na strmih (30-40 % naklon) južnih pobočjih gričev nad Ločami in Klokočovnikom na 400 m n.v. in 300 m n.v. Sestava tal je pretežno laporna, ponekod mešanica laporja in ilovice.

s KLETARJENJE

Uporabljen princip minimalnega pristopa v kleti, ročno obrano grozdje je bilo predelano ločeno. Grozdje sort Beli pinot in Sivi pinot je bilo razpecljano v majhne odprte fermentorje. Fermentacija je potekla spontano na kožicah v 14-21 dnevih. Vini sta bili zorjeni v 300-500-litrskih rabljenih slovenskih hrastovih sodih. Grozdje sorte Chardonnay je bilo stisnjeno v francoske hrastove sode, kjer je potekla spontana fermentacija. Zvrst je nastala po desetih mesecih zorenja in je bila ustekleničena brez filtracije.

s OPIS VINA

Vino je bledo jantarne barve. V vonju zaznamo začimbe in arome suhega cvetja, suhih marelic, hruške in belega čaja z medom. Okus je svež, tanini so mehki. Zemeljski okus vodi v dolg in mineralen pookus.

Pošlji povpraševanje

CHARDONNAY

MODRI PINOT

CHARDONNAY
PRESTIGE
KRAEMER
VINEYARD

MODRI PINOT PRESTIGE

MOJE RDEČE

VOLK MODRI PINOT PET NAT ROSÉ